Blog Business Goed Geregeld

Lees dat boek

door | mrt 31, 2023

Daag jezelf uit: Lees dat boek waar je al tijden aan denkt en dat nog steeds op de plank ligt

Het is een bekend verschijnsel: je koopt of krijgt een boek waar je interesse in hebt, maar uiteindelijk belandt het boek ergens op een stapel en blijft het ongelezen. Je neemt je voor om er snel in te beginnen, maar toch blijft het bij goede voornemens.

Het kan soms lastig zijn om tijd voor jezelf te vinden en om te genieten van activiteiten die weinig nut hebben in termen van productiviteit. Zo kan het lezen van een boek bijvoorbeeld als tijdverspilling voelen, omdat er altijd wel andere dingen zijn die je zou moeten doen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat ‘me-time’ ook belangrijk is en dat je jezelf dit mag gunnen.

Dus laat je niet langer tegenhouden door het idee dat het lezen van een boek tijdverspilling is, maar gun het jezelf en laat je helemaal meeslepen in het verhaal.
Hieronder geef ik vijf tips die je kunnen helpen om je leesdoel te behalen.

Plan het in

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet aan hun leesvoornemen toekomen, is simpelweg een gebrek aan tijd. Daarom is het belangrijk om tijd vrij te maken voor het lezen van het boek. Plan het bijvoorbeeld in je agenda, net zoals je andere afspraken plant. Kies een vast tijdstip waarop je gaat lezen, bijvoorbeeld voor het slapengaan of tijdens je lunchpauze.

Maak je doelen specifiek en meetbaar

Wanneer je jouw Big Five for Life hebt bepaald, is het belangrijk om je doelen specifiek en meetbaar te maken. Dit betekent dat je jouw doelen moet opdelen in kleine stappen, en ervoor moet zorgen dat je de voortgang regelmatig meet en bijhoudt. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en je doelen daadwerkelijk te bereiken.

Maak het aantrekkelijk

Als het lezen van het boek als een verplichting voelt, dan is de kans groot dat je er minder zin in hebt. Je mag het lezen van het boek als een ontspannende en plezierige activiteit zien.

Creëer daarom een aantrekkelijke leesomgeving voor jezelf. Kies bijvoorbeeld een comfortabele stoel of bank, steek wat kaarsen aan, zorg voor een lekkere snack of drankje en zet een lekker muziekje op. Creëer een fijne leesomgeving waarin jij je helemaal kunt ontspannen.

Stel een doel

Het kan helpen om een concreet doel te stellen voor jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil dit boek binnen twee weken uitlezen.’ Of: ‘Ik wil elke dag minstens een halfuur lezen.’ Door een doel te stellen, heb je een duidelijke richtlijn en wordt het behalen van het doel een stimulans om het boek te lezen.

Stel bijvoorbeeld als doel om het boek binnen een bepaalde tijd uit te lezen of om dagelijks een bepaald aantal pagina’s te lezen.

Zet je telefoon op stil

Een andere reden waarom mensen soms niet aan lezen toekomen, is afleiding door telefoon of andere media. Zet daarom je telefoon op stil en leg hem weg tijdens het lezen. Zorg dat je je volledig op het boek kunt focussen, zodat je helemaal in het verhaal kunt opgaan.

Lees met plezier

Lees het boek met plezier! Als je er niet van geniet, wordt het lezen van het boek een opgave en is de kans groot dat je het boek weer aan de kant legt.

Last but not least, wees niet te streng voor jezelf. Het is oké als het lezen van het boek langer duurt dan gepland. Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft.

Weg met die excuses

Dus hup, weg met die excuses en lekker dat boek induiken! Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat je echt tijd maakt voor jezelf en geniet van het lezen. En vergeet niet, het lezen van een boek is geen tijdverspilling, maar een manier om te ontspannen en me-time.

Bonus tip: lees samen met iemand
Het kan erg leuk en motiverend zijn om samen met iemand anders hetzelfde boek te lezen en erover te praten. Op deze manier kun je je ervaringen delen en nieuwe inzichten opdoen.

Wil je sparren over de boeken op de foto The Big Five for Life of The Why Café? Plan hier ons gesprek in. Ken je deze boeken nog niet? Laat het mij weten en ik heb een verrassing voor je.

Volg Esther

Contact

Pepersgoed 4
3882 PK Putten
T: 06-43005177
E: contact@businessgoedgeregeld.nl
W: www.businessgoedgeregeld.nl
KvK: 69716250
BTW: NL002140197B75