Blog Business Goed Geregeld

Stop saying sorry

door | mrt 19, 2023

Authenticiteit als kracht: waarom sorry zeggen niet altijd nodig is

Hoe vaak zeg jij “sorry” zonder dat je je eigenlijk schuldig voelt? De laatste tijd lijkt het wel een trend te zijn geworden. Laten we eerlijk zijn, soms zeggen we sorry omdat we bang zijn om iemand te kwetsen, te belasten, ons ware zelf te laten zien of gewoon omdat we ons indekken voor het geval we iets fout doen.

Misschien zijn we bang dat we niet geaccepteerd worden als we gewoon onszelf zijn. Maar laten we eerlijk zijn, hoe kunnen we verwachten dat anderen ons accepteren als we niet eens onszelf durven te zijn? Dit kan leiden tot een gebrek aan authenticiteit in onze communicatie. Als we onszelf altijd verontschuldigen, kunnen anderen ons als minder betrouwbaar zien en kan dit ons gevoel van eigenwaarde verminderen.

Bovendien kan overmatig sorry zeggen ook de impact van oprechte excuses verminderen. Als we constant sorry zeggen zonder aanleiding, kan dit leiden tot verwarring bij anderen over onze oprechtheid en intenties.

Maar hier is een geheim: je hoeft helemaal geen sorry te zeggen als je nergens spijt van hebt! In feite is het krachtiger om authentiek te zijn en jezelf te laten zien zoals je bent. Als je een fout maakt, wees dan oprecht en zeg sorry en zorg voor een oplossing. Maar als je gewoon jezelf bent, hoef je geen excuses te maken.

We hebben allemaal onze eigen unieke eigenschappen, die ons juist speciaal maken. Dus in plaats van vaak sorry te zeggen, laten we onszelf de kans geven om te groeien, te leren en autentiek te zijn

Beperk excuses voor wanneer het echt nodig is. Zo geven we het woord ‘sorry’ weer kracht.
En als je dan toch per ongeluk sorry zegt terwijl het niet nodig is, doe het dan gewoon met een knipoog en een lach. Want lachen is tenslotte het beste medicijn, toch?

Communiceer authentiek en dit betekent dat we onszelf kunnen zijn, zonder bang te zijn voor de mening van anderen. Het betekent dat we ons eigen leven kunnen leiden, met onze eigen waarden en normen. Het betekent dat we ons niet hoeven te verontschuldigen voor wie we zijn.
Maar hoe doen we dat dan, authentiek zijn? Het begint met het ontdekken van onze eigen waarden en normen. Wat is belangrijk voor ons? Waar staan we voor? Als we deze vragen beantwoorden, hebben we een duidelijk beeld van wie we zijn en wat we willen.

Het is natuurlijk fijn als anderen ons waarderen, maar we moeten ons niet anders voordoen om geaccepteerd te worden. We moeten ons niet aanpassen aan de norm, maar onze eigen norm bepalen.

Afsluiter met een knipoog

Laat die ‘sorry’ maar in de kast liggen en omarm je innerlijke ‘badass’. Het leven is te kort om jezelf kleiner te maken dan je bent. Dus gooi die schouders naar achteren, borst vooruit en laat de wereld zien wie je werkelijk bent! 

Als je een extra duwtje in de rug nodig hebt om die stap te zetten, neem dan gerust contact op. Laten we samen jouw potentieel ontketenen en de wereld een positieve boost geven! Ik bied je iets aan: een gratis Positieve Aanjager sessie van 30 minuten en het woord “sorry” mag niet worden gezegd tijdens de sessie. Plan hier jouw sessie in.

Volg Esther

Contact

Pepersgoed 4
3882 PK Putten
T: 06-43005177
E: contact@businessgoedgeregeld.nl
W: www.businessgoedgeregeld.nl
KvK: 69716250
BTW: NL002140197B75